Öğretim Yöntemleri Testleri

Öğretim Yöntemleri Konu Testi - 1 1. Sunuş yoluyla öğretim stratejisini kullanmak isteyen bir öğretmenin kullanabileceği en uygun öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Soru cevap B) Anlatım C) Problem çözme D) Tartışma E) Örnek olay
2. Öğrencilerde eleştirel düşünme becerilerini geliştirebilir. İyi uygulanması durumunda orta ve daha alt düzeye sahip öğrenciler derse katılabilir. Öğrencilerin bir konu üzerinde düşüncelerini söylemelerini ve yorum yapmalarını sağlar. İyi planlanmalı ve sorular dikkatli seçilmelidir. Paragrafta sözü edilen öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Problem çözme B) Gösterip yaptırma C) Tartışma D) Anlatım E) Proje
3. Öğretim yöntemi seçilirken ilk olarak göz önünde bulundurulması gereken nokta aşağıdakilerden hangisidir? A) Öğretmen B) Öğrenci C) Aile D) Sosyal durum E) Fiziksel koşullar
4. Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim görevlisi olan Nurcan Öğretmen, okulun Heykel Bölümü'ne yeni kayıt yaptıran öğrencilerden heykel yapmalarını istemiş ancak öğrencilerin bu konuda çok başarısız olduklarını görmüştür. Nurcan Öğretmenin yaptığı hata aşağıdakilerden hangisidir?
A) Konuyu iyi anlatmamıştır. B) Öğrencilerin hazırbulunuşluklarını göz ardı etmiştir. C) İletişimini sağlıklı kuramamıştır. D) Öğrenciye çok kolay bir etkinlik vermiştir. E) Öğrencilerin dikkatini toplayamamıştır.
5. 2005 yılında uygulamaya konulan yeni İlköğretim programının tanıtımı için yapılan bir etkinlikte birinci oturumda genel sunulara yer verilmiş, ikinci oturumda hayat bilgisi, üçüncü oturumda matematik, dördüncü oturumda fen ve teknoloji, beşinci oturumda sosyal bilgiler dersleri ele alınmış, her oturumda o konunun uzmanları dinleyicilere bilgi vermişlerdir. Bu etkinlik aşağıda verilen yöntem ya da tekniklerden hangisine örnek gösterilebilir?
A) Anlatım B) Gösterip yaptırma C) Kollegyum D) Sempozyum E) Beyin fırtınası
6. Bir öğretmen daha önceden belirlediği bir ders saatinde öğrencilerine bir motorun hangi aşamalarla çalıştığını anlatmış sonra motoru kendisi çalıştırmış daha sonra da öğrencilerin çalıştırmasını sağlamıştır. Öğretmenin uyguladığı öğretim yöntemi/tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Proje yöntemi B) Bireysel çalışma C) Örnek olay D) Problem çözme E) Gösterip yaptırma
7. I. Hedeflerin belirlenmesi II. Üzerinde çalışma yapılacak sorunun belirlenmesi ve tanımlanması III. Çalışma sonucunda hazırlanacak raporun özelliklerinin ve nasıl sunulacağının belirlenmesi IV. Değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesi Proje yönteminde izlenecek beşinci adım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Projenin sunulması B) Bilgilerin toplanması C) Ölçme araçlarının oluşturulması D) Grupların oluşturulması E) Projenin değerlendirilmesi
8. Bir öğretmen, sınıftaki bütün öğrencilerin derse aktif olarak katılmalarını istemektedir. Öğretmenin bu amacına ulaşmak için kullanılması uygun olmayan öğretim yöntemi hangisidir?
A) Anlatım B) Proje C) Örnek olay D) Gösterip yaptırma E) Araştırma
9. Öğrenci merkezlidir. Öğrenci yaparak yaşayarak öğrenir. Araştırma yoluyla öğretime uygun durumlarda kullanılır. Öğrenciler öğrenme durumlarını kendilerine göre ayarlarlar. Paragrafta özellikleri verilen öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anlatım B) Bireysel çalışma C) Örnek olay D) Gösterip yaptırma E) Tartışma
10. Problem çözmenin yararlarına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Öğrencide ilgi ve güdülemeyi artırır. B) Öğrenciler kavram ve ilkeleri kendileri keşfeder. C) Ekonomiktir ve kısa sürer. D) Üst düzey düşünme becerileri kazandırır. E) Daha kalıcı öğrenmeler gerçekleşir.
Cevaplar: 1-B 2-C 3-B 4-B 5-C 6-E 7-D 8-A 9-B 10-C
Öğretim Yöntemleri Konu Testi - 2 1.
Aşağıdaki durumların hangisinde proje yöntemini kullanmak doğru olmaz?
A) Disiplinlerarası çalışmalarda
B) Araştırma yoluyla öğretimde ve üst düzey davranışlarda
C) Bireysel ve grupla öğrenmeye ve okul ile gerçek hayat arasında bağ kurulmasına önem verildiğinde
D) Aynı anda çok kişiye bilgi verilmek istendiğinde
E) Süreç boyunca çalışmalar önemli görüldüğünde
2. Dinleyici grubun uzman gruba soru sorması, uzmanların bu soruları yanıtlamasıyla gerçekleşir. Paragrafta sözü edilen açıklama aşağıdaki hangi tartışma tekniğinin en belirgin özelliğidir?
A) Brifing B) Beyin fırtınası C) Vızıltı grupları D) Münazara E) Forum
3. Bir öğretmen, daha önceden karşılaşmış olduğu bir trafik kazasını derste öğrencilere yazılı bir metin ile sunmuş, ardından tartışma ortamı açmış ve öğrenciyle birlikte çözüm üretmeye çalışmıştır. Öğretmenin kullandığı öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gösteri B) Örnek olay C) Soru yanıt D) Gösterip yaptırma E) Anlatım
4. Bir dersin işleyişinde veya bir öğretim sürecinde kullanılacak olan öğretim yönteminin seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aşağıdakilerden hangisidir?
A) Okulun sahip olduğu olanaklar B) Ailelerin sosyal durumu C) Ölçme araçları D) Öğretim araçları E) Öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyi
5. Kalabalık gruplara çok bilgi vermek için seçilebilecek en uygun öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sempozyum B) Anlatım C) Proje D) Örnek olay E) Problem çözme
6. I. Problemin farkına varma II. Problemi tanımlama III. Genelleme ve sonuçlara ulaşma IV. Veri toplama V. Problemin çözüm seçeneklerini belirleme VI. Verileri değerlendirme Problem çözme aşamalarının doğru sıralandığı seçenek aşağıdakilerden hangisidir?
A) I-II-III-IV-V-VI B) I-II-III-V-IV-VI C) I-II-V-IV-VI-III D) II - III-I-VI-V-IV E) I-II-VI-IV-III-V
7. Öğrencilerden oluşan grup, konuyu sunar ve öğrencilerden oluşan grup uzmanlardan oluşan gruba sorularını yöneltir. Uzmanlar bu soruları yanıtlar. Her iki grup da 3 - 5 kişiden oluşabilir. Bu paragrafta sözü edilen tartışma tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kollegyum B) Seminer C) Panel D) Münazara E) Açık oturum
8. Sunuş yoluyla öğretimde öğrenci çoğunlukla pasif, öğretmen aktiftir. Aşağıdakilerden hangisi sunuş yoluyla öğretim yaklaşımını kullanan bir öğretmenin dersi monotonluktan kurtarmak ve öğrenciyi öğrenmeye güdülemek için yapması gereken davranışlardan biri değildir?
A) Öğrencinin ilgi ve ihtiyaçlarını göz önünde tutmak B) Konuyu öğrenciye anlattırmak C) Materyal ve örneklerden yararlanmak D) Ders sonunda değerlendirme yapmak E) Ders esnasında öğrencilerin soru sormalarına fırsat vermek
9. Öğrenciler konunun temel yapısını tümevarım yoluyla keşfederler. Tümevarımda örneklerden kurallara ve genellemelere ulaşma vardır. Sonuçta kural ve genellemeleri keşfeden öğrencidir. Paragrafta sözü edilen öğretim stratejisi ve buna uygun öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Buluş - Örnek olay
B) Sunuş-Anlatım
C) Araştırma-inceleme - Tartışma
D) Sunuş - Bireysel çalışma
E) Sunuş - Problem çözme
10. Problem çözme yönteminin birinci basamağı problemin farkına varmaktır. Problemi tanımlama olarak devam eden bu süreçte yeterince bilgi varsa 3. basamak aşağıdakilerden hangisidir?
A) Problemi çözümleme
B) Genelleme ve sonuçlara varma
C) Problemi tekrar çözme
D) Problemin çözüm seçeneklerini belirleme
E) Verileri değerlendirme
Cevaplar: 1-D 2-E 3-B 4-E 5-B 6-C 7-A 8-B 9-A 10-D